Waterpeil De Groote Wielen

Het waterpeil in De Groote Wielen is op dit moment lager dan het eerder is geweest. Om te voorkomen dat het waterpeil lager wordt, is in samenspraak met het Waterschap besloten om water in de Lage Ring te gaan pompen vanuit de Groote Benedenvliet. Om genoeg zuurstof en circulatie in het water te krijgen zal het gemaal in De watertuinen aangezet worden.

Lage waterpeil
Net als in voorgaande jaren hebben we te maken met hoge temperaturen, veel verdamping en weinig neerslag. Hierdoor zakt het waterpeil. Dit is in de afgelopen jaren vaker voorgekomen, maar nog niet zo laag zoals dat nu te zien is.

 

De Watermachine
Alle waterlopen en oppervlaktewater binnen De Groote Wielen vormen samen een systeem. Dit systeem staat beter bekend als ‘De Watermachine’. Het zorgt ervoor dat het relatief schone regenwater dat in de wijk valt niet onnodig naar de waterzuiveringsinstallatie gaat. Daarnaast wordt het op een duurzame wijze in het gebied zelf gezuiverd. Samen met bewoners en het waterschap Aa & Maas heeft de gemeente gezorgd voor plezierig wonen en recreëren aan het water en de vele watermachine onderdelen hebben geleid tot een meer dan goede waterkwaliteit. Daar zijn we trots op. Meer informatie over De Watermachine kun je lezen op www.degrootewielenonline.nl/de-groote-wielen/watermachine

 

Water pompen in de Lage Ring
In samenspraak met waterschap Aa & Maas is besloten om water in de Lage Ring te gaan pompen vanuit de Groote Benedenvliet nabij Stadsboerderij Eyghentijds. Deze locatie is gekozen omdat de waterkwaliteit van dit water beter is dan water in de waterlopen aan de oostkant van De Groote Wielen, zoals de Hoefgraaf of de Nulandse aanvoersloot. Het water zal vervolgens via de Lage Ring en de Moeraszone in de Centrale Plas komen en zo dus ook in de Watertuinen. Om genoeg zuurstof en circulatie in het water te krijgen zal het gemaal in De watertuinen aangezet worden. Dit water zal via De Overlaet bij de Annenburgweg/Rietpad weer terug komen in de Lage Ring en extra gefilterd worden in het Helofytenfilter.

 

Sinds de aanleg van De Watermachine is er niet eerder water in gepompt. Daarom gaat de gemeente ook analyseren wat deze maatregel met het waterpeil en de waterkwaliteit doet.

 

Vragen?
Stuur dan een e-mail naar openbareruimte@s-hertogenbosch.nl met als onderwerp ‘De Groote Wielen’. Of neem contact op met de Gemeente ’s-Hertogenbosch via het telefoonnummer 073 – 615 51 55.

 

 

Aanleg speelplekken De Lanen

Begin vorig jaar kregen (toekomstige) bewoners uit De Lanen de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp van speeltoestellen voor de aanleg van 9 speelplekken in de buurt. Proludic kwam als winnaar uit de bus en is afgelopen tijd aan de slag gegaan met de ontwerpen van de speelvoorzieningen.

Zeven speelplekken zijn voor de leeftijdsgroep 0-6 jaar, een voor de leeftijdsgroep 0-10 jaar en een voor de leeftijdsgroep 6-12 jaar. Naast de 9 speelplekken komt er ook nog een wijkspeelplaats tussen De Lanen en het nieuwe centrum. Hiervoor wordt een apart plan gemaakt, waar bewoners ook bij betrokken worden. Deze speelplaats is voor de leeftijdsgroep van 6-18 jaar.

 

Planning
Dit voorjaar heeft de aanleg van de speelvoorzieningen door de coronaperiode iets vertraging opgelopen. Maar inmiddels zijn de speeltoestellen op speelplek nummer 6 geplaatst. In de week van 12 oktober worden de speeltoestellen geplaatst voor speelplaats nummer 4 (Pastelblauw). De week ervoor vinden dan al werkzaamheden plaats. De verwachting is dat de werkzaamheden eind oktober zijn afgerond.

 


weergave van speelplaats 4

Daarna zullen in het voorjaar van 2021 speelplaatsen 1, 2 en 3 in Meander aangelegd worden. Speelplek nummer 7 en 9 volgen daarna.

 

Nieuwe locatie speelplek nummer 3
In de Vlietdijk, ter hoogte van de huidige fietsoversteek, is een rotonde gepland. Deze rotonde zorgt ervoor dat het verkeer straks op een veilige manier het toekomstige centrum in kan rijden. Door de rotonde blijft er onvoldoende ruimte over voor speelplek nummer 3, die gepland was tussen Meander en Vlietdijk. De nieuwe kleinere locatie voor de speeltuin is 40 meter zuidelijker in de buurt van De Groote Wielenplas, tussen Meander en Vlietdijk.

 

nieuwe plek

 

Vragen?
Neem dan contact op met Paul Roos, projectleider van de afdeling Projectmanagement & Voorbereiding via 073 – 615 51 55 of stuur een e-mail naar openbareruimte@s-hertogenbosch.nl met als onderwerp ‘Speelplekken De Lanen’.

 

Bouw Campus aan De Lanen gaat van start!

Stapje voor stapje komt de realisatie van de nieuwbouw voor ‘Campus aan De Lanen’ steeds dichterbij. De Gemeente ‘s-Hertogenbosch en Signum Onderwijs hebben een succesvolle aanbesteding doorlopen. BMV Veldhoven heeft de opdracht gekregen tot het realiseren van de nieuwbouw voor Kindcentrum ‘Campus aan De Lanen’.

Campus aan De Lanen is een bijzondere plek. Waar de kindcentra in Den Bosch plaats bieden aan kinderen van 0 tot en met 12 jaar, gaat dat in de Campus tot 15 jaar. Een hele bewuste keuze zodat kinderen langer kunnen profiteren van het onderwijsconcept. Daarnaast is er langer de tijd om te kiezen voor het vervolgonderwijs. Naast deze doorgaande ontwikkelingslijn kenmerkt Campus aan De Lanen zich door de speerpunten “buiten zijn en buiten leren”. Duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel en dat is terug te zien in het ontwerp van het nieuwe gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Er zijn bewuste en doordachte keuzes gemaakt (zowel binnen als buiten) om dit te onderstrepen.

 

 

Planning
Op dit moment loopt de bouwvoorbereiding en in het najaar zullen de werkzaamheden buiten startten. Vanaf 7 september worden de bouwhekken geplaatst en wordt het bouwterrein ingericht. De bouwwerkzaamheden, die begin oktober starten, duren naar verwachting ongeveer een jaar. De oplevering wordt in het najaar verwacht. De opening van het nieuwe pand staat gepland voor eind 2021.

 

Nieuwe woningen in Parktuinen

De verkoop van Parktuinen fase 2c is begin april gestart en nu al zijn bijna alle woningen verkocht. Hoedemakers bouw en ontwikkeling gaat dus na de bouwvak vakantie starten met bouwen. Interesse in deze fase? Bekijk op de website is te zien welke laatste woningen nog beschikbaar zijn.

Nieuwe fase
En er is meer goed nieuws: een nieuwe fase is in voorbereiding! Populaire woningen keren terug en we introduceren een gloednieuw type tussenwoning Acacia. Hoedemakers bouw en ontwikkeling verwacht na de zomervakantie meer te kunnen vertellen, dus houd de website en onze Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!

 

 

Sleutels 15 eengezinswoningen Lommergroen uitgereikt

In de straat Lommergroen leverden Hoedemakers bouw en ontwikkeling in opdracht van Zayaz woningcorporatie afgelopen week 15 zeer energiezuinige eengezinswoningen op. Deze woningen gebruiken geen of heel weinig energie, zijn zeer goed geïsoleerd en het dak ligt vol met zonnepanelen.

Goed voor het milieu
“We hebben hier zo naar uitgekeken”, zegt Hania. Enthousiast lopen zij en haar 7-jarige zoon hun nieuwe straat in, Lommergroen in De Groote Wielen. “Door corona waren er geen kijkdagen. We hebben wel filmpjes gezien, maar nu is het echt zover.” Philippe: “Toen we door het raam gingen kijken, vond ik de stenen van de oprit al fijn! Kijk, dit is mijn nieuwe kamer. Deze muur wordt rood, deze wit en deze blauw, de Nederlandse vlag. En de zolder is zo groot, daar kan ik wel voetballen. Dit is mama’s slaapkamer. Mam, als je jouw bed hier zet, maken we daar een speelhoek voor mij.” Hania: “Nee hoor, je hebt nu overal plek om te spelen. De zolder is inderdaad veel groter dan ik dacht, mooi voor mijn kantoor, de wasmachine en de droger. Wat is het allemaal netjes afgewerkt – en energiezuinig, dus goed voor het milieu. Super belangrijk, want deze kleine man moet later ook nog van de wereld kunnen genieten.”

 

Sleutels 15 eengezinswoningen Lommergroen uitgereikt_familie

Nieuwe vriendjes
Een paar deuren verder wonen nog een moeder en zoon. Souad en Ryan van 8. “Nu gaat het gelukkig wel weer, maar ik was zó zenuwachtig”, lacht Souad. “We wonen nu aan de andere kant van Rosmalen, in een straat met weinig kinderen. Bovendien zit Ryan nog in Den Bosch op school, dus ik moet hem elke dag brengen en halen. Dat is het fijne van deze wijk: veel kinderen van zijn leeftijd en vlakbij zijn nieuwe school, De Lanen. Hij is al een paar dagen geweest en heeft er veel zin in. Ryan kan nu lopend of op de fiets naar school en veel nieuwe vriendjes maken. We zijn er echt blij mee!”

 

Theedrinken
Klantadviseur Wafa en haar collega’s loodsen de nieuwe bewoners door de woningen. Ze geven uitleg en overhandigen het welkomstpakket. Er zit ook een klein doosje in, met een theezakje: ‘Kennismaken met de nieuwe buren? Nodig ze uit voor een kopje thee.’ Een stille hint, zegt Wafa. Maar dat komt hier vast helemaal goed.

 

JACK EN WILMA MAAS: “ALLES NIEUW, GELIJKVLOERS WONEN ÉN EEN FIJNE TUIN!”

Eigenlijk waren Jack en Wilma Maas niet eens echt actief op zoek naar een nieuwe woning. Maar toen ze over de nieuwe fase van Parktuinen hoorden, werden ze toch nieuwsgierig. Wilma: “Nu we veel thuis zijn door de coronamaatregelen beseffen we meer dan ooit hoe belangrijk een fijn huis is. Vooral een tuin en wat extra ruimte staan hoog op ons verlanglijstje. Alles wat we zochten, vonden we in Fluweelboom in Parktuinen. Zowel qua indeling en ligging als de architectuur. Nu we eenmaal de knoop hebben doorgehakt, kan het ons niet snel genoeg gaan!”

Sfeervolle wijk
Jack en Wilma leerden elkaar ruim 12 jaar geleden kennen en al snel gingen ze samenwonen in het appartement van Jack. Wilma: “Daar hebben we altijd met veel plezier gewoond. We zijn echte Bourgondiërs en gaan vaak lekker uit eten of een terrasje pakken. Sinds we beiden een elektrische fiets hebben, doen we dat ook regelmatig in Rosmalen. We komen graag in het gezellige centrum en De Groote Wielen is gewoon een hele sfeervolle, rustige wijk met veel water en natuur. De hoek waar onze woning komt, ligt helemaal vrij, we hebben straks een prachtig uitzicht over een groene laan.”

 

Gelijkvloers wonen
Het huidige appartement van het stel is gelijkvloers en dat bevalt hen erg goed. Jack: “Met oog op de toekomst wilden we dat in ons nieuwe huis ook. Maar dan wel met meer ruimte.” De voorkeur ging uit naar nieuwbouw vanwege het vooruitzicht op onderhoudsvriendelijk en energiezuinig wonen. “Daarnaast is het een groot voordeel dat je in nieuwbouw zoveel eigen keuzes kunt maken. Zo hebben wij gekozen voor een extra uitbouw van 2,4 meter en openslaande tuindeuren. Straks is er ruimte voor een heerlijk kookeiland. Ik zie ons al helemaal zitten: deuren open, kruiden uit eigen tuin plukken, buiten eten met een drankje erbij. Daar verheug ik me echt op”, lacht Wilma.

 

Hoedemakers heeft hen al laten weten dat 70% van de woningen in deze fase van Parktuinen inmiddels verkocht is. De bouw kan dus ingepland worden. Jack: “Hoedemakers staat van oudsher bekend als een solide bouwer, dus daar hebben we alle vertrouwen in!”

 

Feestelijke start bouw ‘Het Goede Leven in De Lanen’ met corona-proof tintje

De bouw van 8 koopwoningen en 12 huurwoningen is vandaag officieel gestart op de bouwplaats van project ‘Het Goede leven in De Lanen’. Normaal gaat een mijlpaal als deze gepaard met een samenkomst van toekomstige bewoners en andere betrokkenen bij het project. Vanwege het coronavirus heeft Van Wanrooij bouw & ontwikkeling het draaiboek wat aan moeten passen. Wethouder Roy Geers boorde de eerste bodemlus voor de warmtepomp in de grond. Hij deed dit in het bijzijn van Clemie van Wanrooij, directeur Van Wanrooij Bouw & ontwikkeling, maar zonder publiek.

Aan de Noordzijde van De Lanen verrijst de tweede fase van project ‘Het Goede leven in De Lanen’. Kenmerkend voor De Lanen zijn de diversiteit aan nieuwbouwwoningen, de groene en waterrijke omgeving.

 

Eerder realiseerde de ontwikkelaar in de eerste fase 44 woningen, waar nu naar volle tevredenheid wordt gewoond. Deze tweede bouwfase omvat 8 hoek- en tussenwoningen, met zicht op de Hustenweg, en 12 huurwoningen ten behoeve van het middeldure segment. Deze gaan waarschijnlijk medio november in de verhuur bij Boumij makelaars.

 

Wethouder Roy Geers: “Ik ben blij met de bouw van deze woningen. Het is een welkome toevoeging aan De Lanen, met een mooie mix van huur- en koopwoningen. We zien dat aan beide behoefte is. Mensen willen een woning kunnen kiezen die bij hen past. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige bewoners hier met heel veel plezier gaan wonen. In een waterrijke woonwijk met zo’n beetje alle voorzieningen in de buurt. Het goede leven, hier in De Lanen, is dan ook zeker van toepassing.”

 

Duurzame woningen
Alle woningen worden toekomstbestendig gebouwd en zijn uiterst duurzaam, ze worden uitgevoerd volgens de BENG norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Dit wil zeggen dat gevels, vloeren en daken beschikken over een hoge isolatiewaarde. De woningen krijgen daarnaast geen gasaansluiting meer, maar worden uitgerust met een warmtepomp installatie. Van Wanrooij: “In dit project wordt in iedere woning een zogenaamde warmtepomp met bodemlussen toegepast. De warmtepomp onttrekt warmte uit de aardbodem via lussen in de grond dat via een warmtewisselaar wordt omgezet in warmte voor de vloerverwarming én warm tapwater. Een groot voordeel is dat je er in de zomer zonder meerkosten ook je huis mee kunt koelen. Je hebt hiermee dus een comfortabel en energiezuinig huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!” Aan de wethouder de eer om de allereerste bodemlus in de grond te boren en hiermee het startsein voor de start bouw te geven. “Dit sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities die wij als gemeente ’s-Hertogenbosch voor ogen hebben”, zegt Geers.

 

Ondanks het virus
Nu het coronavirus de wereld stevig in zijn greep houdt, vragen veel toekomstige kopers zich af wat dit betekent voor de voortgang van de bouw van de woningen. “We zetten alles op alles om de afgesproken dienstverlening te garanderen. Naar verwachting vindt de sleuteluitreiking begin 2021 plaats”, laat van Wanrooij weten. De bouwsector heeft noodzakelijke maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, overeenkomstig met de richtlijnen van de overheid en van het RIVM. Dit betekent dat wordt gewerkt in kleinere ploegen en dat gelijktijdige aanwezigheid van groepen collega’s, bijvoorbeeld rond lunchtijd, wordt vermeden. Door deze maatregelen kan de realisatie dus doorgaan. “Dat ondanks de corona-aanpassingen de bouw van deze duurzame woningen wordt opgepakt, is positief voor de gehele wijk”, voegt Geers toe.

 

Proost op succesvolle start bouw Hartje de Lanen

Op dinsdag 9 juni werd in De Groote Wielen geproost op een voortvarende bouw van nieuwbouwproject Hartje de Lanen. De bouw was begin maart al gestart, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus was er nog geen gelegenheid geweest om gezamenlijk het glas te heffen. Wethouder Roy Geers proostte samen met de kopers – op afstand – op een succesvolle start bouw.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus werden de kopers van de 20 levensloopbestendige woningen in twee groepen ontvangen op de bouwplaats. Voor ieder huishouden was er een eigen tafel ingericht om zo voldoende afstand tot elkaar te kunnen bewaren. Na een hartelijk ontvangst door het bouwteam heette wethouder Roy Geers de toekomstige bewoners van harte welkom in hun nieuwe wijk.

 

De toekomstige bewoners waren blij dat zij de voortgang van het project nu met eigen ogen konden bekijken. “Middels nieuwsbrieven werden we goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de bouw,” vertelt een koper enthousiast. “Maar om onze woning nu in het echt te kunnen bekijken geeft toch wel een heel goed gevoel! We kunnen niet wachten om in te trekken in ons nieuwe thuis.”

 

Project zeer snel uitverkocht
Hartje de Lanen is een ontwikkeling van Janssen de Jong Projectontwikkeling. In het plan realiseert Janssen de Jong Bouw op dit moment 20 levensloopbestendige woningen. Kenmerkend is het gevarieerde straatbeeld met verschillende kleuren gevelsteen, houten gevelbekleding en moderne accenten in de dakkapellen. De woningen zijn gasloos, energie neutraal en uiterst comfortabel met een volledig woonprogramma op de begane grond.
De woningen waren in een recordtempo uitverkocht! Na de start verkoop in juli 2019 was binnen enkele weken al 90% van de woningen verkocht. De laatste handtekeningen werden gezet in oktober.

 

Bouw verloopt voorspoedig
Op 6 maart werd er gestart met de bouwwerkzaamheden. Ondanks de coronacrisis zijn de bouwwerkzaamheden voorspoedig verlopen. “Dit is het eerste project in ons volledig nieuwe modulaire prefabconcept,” aldus uitvoerder Joris Kerkhof. “De snelheid waarin we nu kunnen bouwen is echt ongekend. Medio mei stond het volledige casco en eind mei werden de dakkappen al geplaatst. We verwachten de woningen al in september op te leveren.”

 

Voorspoedige verkoop Parklanen II, nog enkele woningen beschikbaar!

Door de maatregelen rondom het coronavirus is alles momenteel even anders dan normaal. Desondanks loopt de verkoop van nieuwbouwproject Parklanen II in Rosmalen goed door! Veel van de woningen staan onder optie en de eerste woningen zijn al verkocht.

Nog enkele woningen beschikbaar!
Er zijn nog enkele prachtige rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen beschikbaar. Dus ben jij op zoek naar een riante woning in De Lanen, in de populaire woonwijk De Groote Wielen? Schrijf je eenvoudig in voor de woning van jouw voorkeur via de projectwebsite of neem contact op met de makelaar om de mogelijkheden te bespreken!

 

Gunstige ligging en snelle start bouw
Parklanen II is een ruimtelijke en kindvriendelijke wijk, met veel aandacht voor natuur en speelgelegenheden. Het centrum van Rosmalen ligt om de hoek en je staat ook snel in de bruisende binnenstad van Den Bosch! Naar verwachting start de bouw van Parklanen II in het eerste kwartaal van 2021.

 

 

 

 

Aanleg duikerbruggen

Momenteel wordt er hard gewerkt langs de Koornwaardlaan, er worden vier duikerbruggen aangelegd over de waterloop. Tijdens het grootste deel van de uitvoering blijft de laan open voor verkeer. De meest noordelijk brug zal na het aanleggen van de aansluitende infrastructuur gebruikt worden door auto’s en fietsers. De andere drie bruggen zijn voor langzaam verkeer. Als alles volgens planning loopt zijn de bruggen begin juni klaar voor gebruik!