Natuur in de stad!

Johan Mees is al ruim 10 jaar werkzaam als stadsecoloog voor de gemeente ’s-Hertogenbosch. De Bosschenaar kent het gebied op zijn duimpje en voor hem houdt de natuur niet op waar de stad begint. Sterker nog, stadsnatuur is volgens hem een leefgebied voor de meest uiteenlopende planten- en diersoorten. Iets wat hij ook zo ervaart in De Groote Wielen.

“Als stadsecoloog is het mijn taak om de natuur in de gemeente te beschermen. Dit sluit aan bij de gemeentelijke ecologische stadsvisie en het thema ‘vergroenen’. Daarnaast ben ik betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten voor projectontwikkelaars, aannemers en woningcorporaties. Want natuur en wonen kan prima samengaan”, zegt Johan enthousiast.

grote plas ganzen

Natuurlijk leefgebied
Naast het behouden en versterken van de natuur, is verbinden een belangrijk onderdeel binnen zijn functie. Johan: “Bij het ontwikkelingen van nieuwe woonplekken kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld natuurlijke elementen verwerken in hun plannen. Denk aan groene daken of het aanleggen van parken. Dat zorgt voor een gezondere leefomgeving voor de bewoners, terwijl je tegelijk het leefgebied van de plant- en diersoorten uitbreidt.”

 

De Groote Wielen is hier een mooi voorbeeld van. “In deze nieuwbouwwijk zie je dat stedelijke ontwikkeling samengaat met de natuur. Kijk naar de watermachine en het moeras aan de oostkant van de wijk met haar vele vogelsoorten en bevers. Vaak zie ik buurtbewoners foto’s maken als de beestjes zich laten zien omdat ze het bijzonder vinden. En ze hebben gelijk, want de bever kwam afgelopen 10 jaar niet meer voor in Den Bosch. Daarvoor was hij lange tijd uitgestorven. Het beestje verspreidt zich via sloten en waterlopen en wordt nu ook regelmatig gespot in woonwijk. Daarnaast hebben we in het moerasgebied een oeverzwaluwwand aangelegd, op deze plek komen oeverzwaluwen jaarlijks terug na een lange tocht uit Afrika. Deze bijzondere verschijningen trekken ook mensen van verder weg aan. Zo komen er jaarlijks vele mensen vanuit het hele land om baardmannetjes, die in het riet broeden, te fotograferen. Ik kan dus volmondig zeggen dat een woonwijk samen kan gaan met natuur”, laat Johan weten.

lepelaarBaardmannetje

Links afgebeeld een baardmannetje en rechts de lepelaar. Beide vogels zijn recent nog gezien in de wijk.
Natuurfotografie: Diane van Veen

Open Huis huurwoningen de Lanen

Vesteda is een ondernemende belegger die zich richt op de vastgoedsector ‘woningen’ in Nederland. Vanaf mei zal zij, in drie fases, 39 eengezinswoningen vrije sector woningen in De Lanen te huur aanbieden.

Huurwoningen met karakter
Er worden verschillende typen ruime huizen met een complete keuken en moderne badkamer aangeboden, vanaf € 1.134,- per maand excl. €4,- servicekosten. In detaillering en in materialisatie van de woning wordt een hoogwaardige uitstraling gerealiseerd. Ook goed om te weten is dat de woningen energielabel A+ hebben en vloerverwarming aanwezig is die zorgt voor een aangenaam en constant binnenklimaat.
Interesse? Kom dan naar het open huis. Je bent vrijdag 19 april tussen 13.00 en 15.00 uur welkom een kijkje te komen nemen in de modelwoning aan de Lunersingel 73 in Rosmalen.

 

Tijdens het open huis staat de verhuurmakelaar klaar om vragen te beantwoorden. Uiteraard kun je ook direct jouw woonwens doorgeven.

 

Huurwens
Indien je nog niet bent inschreven, schrijf je alsnog in. Kandidaten die bij Vesteda zijn inschreven krijgen voorrang in de verhuurprocedure. Of kijk voor meer informatie op de website.

Start testbewoning Healthy Home

Healthy Home is een pilot om te komen tot een beter en gezonder binnenklimaat in woningen. Op 29 maart werden de eerste twee woningen opgeleverd in nieuwbouwwijk De Groote Wielen in Rosmalen en is het ‘living lab’ gestart. Hierin wordt  in twee jaar tijd een duurzame Nul op de Meter (NOM) woning vergeleken met een Healthy Home.  

In de pilot worden twee gezinnen gevolgd. Het ene gezin gaat wonen in een Healthy Home, een comfortabele en energiezuinige nieuwbouwwoning, waarin verschillende innovaties zijn verwerkt voor een optimale luchtkwaliteit. Het andere gezin neemt zijn intrek in een duurzame Nul op de Meter woning. In beide woningen is meetapparatuur aanwezig die gedurende twee jaar de luchtkwaliteit gaat monitoren.

 

Lada Hensen Centnerová, Assistent Professor bij de TU/Eindhoven en betrokken bij het project Healthy Home, drukte het belang van een gezond binnenklimaat uit in cijfers tijdens de kick off:  ‘’We zijn zo’n 20 uur per dag binnen, waarvan 13 uur in de eigen woning. Iedereen neemt dagelijks een kilo voedsel, twee kilo water en zo’n 15 kilo lucht in. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is dat die lucht gezond is.”

 

Twee testwoningen
Naast een optimale isolatie, worden de beide pilotwoningen gasloos uitgevoerd en uitgerust met comfort verhogende en energiebesparende installaties zoals vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een energiezuinig ventilatiesysteem. Per saldo wekken de zonnepanelen voldoende energie op voor de verwarming, warm water, ventilatie, verlichting en apparaten in de woning. Om het binnenklimaat te optimaliseren, zijn in de Healthy Home naast energiebesparende maatregelen ook vochtregulerende technieken toegepast. Sensoren meten de luchtkwaliteit in beide woningen en sturen in de Healthy Home bij waar nodig.

 

“We hebben er lang naar uitgekeken”, vertellen Tijn Benschop en Heleen van Balkom, die de komende twee jaar gaan testwonen in de Healthy Home. “We zijn veel met duurzaam en gezond leven bezig. Er zijn veel mooie technische snufjes toegepast en sensoren meten direct het effect hiervan op het binnenklimaat in onze woning. Eigenlijk moet de hele wereld een beetje duurzamer worden op deze manier.  Ik denk ook echt dat dit de toekomst is. We zijn benieuwd wat we letterlijk gaan merken. We hebben er zin in.”

 

Samen innoveren
Healthy Home is een initiatief van Hoedemakers bouw en ontwikkeling, hierin wordt samengewerkt met kennisinstituten, belangenorganisaties en de overheid. “Healthy Home is een innovatie waaraan we met veel partners werken”, aldus Marc Hoedemakers, directeur van Hoedemakers bouw en ontwikkeling. “Niet zo vreemd als je bedenkt wat het belang is van een gezond binnenklimaat. In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de technische realisatie van Healthy Home. Vandaag is de testbewoning gestart. Ik kijk uit naar het monitoren van de effecten in de praktijk en ben vooral ook heel benieuwd wat voor effect de toepassingen hebben op de woonbeleving van de gezinnen.”

 

Meer weten over Healthy Home?
Wil je meer lezen over Healthy home of gewoon op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan op de website en volg de pilot op Facebook.

 

30 maart – Open Huis in Parktuinen!

Bezoek het nieuwbouwproject Parktuinen - De Lanen in nieuwbouwwijk De Groote Wielen op 30 maart aanstaande tussen 10.30 en 12.30 uur en neem een kijkje in één van de woningen die daar gebouwd worden. Ervaar de sfeer en ruimte, drink een kop koffie en stel al je vragen. Medewerkers van Hoedemakers en makelaarskantoor Het Waare Huis staan je graag te woord.

Woningaanbod in Parktuinen
In de nieuwe woonbuurt De Lanen worden door Hoedemakers bouw en ontwikkeling gefaseerd ruim 300 woningen gebouwd. Op dit moment zijn er nog woningen beschikbaar in Parktuinen 2A, waaronder enkele woningen die qua ruimte en indeling vergelijkbaar zijn met de woning die wordt open gesteld.

 

Lagere woonlasten
Parktuinen is het eerste project in De Groote Wielen waarin de woningen gasloos worden uitgevoerd. Door de installaties die worden toegepast wordt er daarnaast evenveel energie opgewekt als nodig is voor het gebouwgebonden elektraverbruik. Daardoor bespaar je fors op je energierekening en ben je in de komende jaren veel minder afhankelijk van stijgende energieprijzen. En zeker zo belangrijk: je geniet in deze woningen van een heel hoog comfort en heel veel andere voordelen van nieuwbouw.

 

Een kijkje nemen?
Heb je interesse in één van de nog beschikbare woningen, dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen op 30 maart 2019 tussen 10.30 en 12.30 uur aan de Ulperstraat 26 in Rosmalen. Je bent van harte welkom!

Bewegwijzering van Hoedemakers leidt je via de Blauwe Sluisweg, Hustenweg en Koornwaardlaan naar de plaats van bestemming.

Besparen vanaf dag 1 met gasloos wonen Parktuinen

Er wordt veel over gesproken… duurzaam wonen, energiezuinig wonen, gasloos wonen … In Parktuinen kan het, maar wat betekent het nu eigenlijk in de praktijk?    

De techniek
Technisch betekent dit dat je woning wordt uitgerust met zeer goede isolatievoorzieningen, zonnepanelen, een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en met een energie-efficiënt ventilatiesysteem. Maar veel belangrijker is: wat levert zo’n investering je nu op als koper/bewoner

 

Lagere woonlasten
Een zeer energiezuinige, gasloze woning in Parktuinen levert comfort op, maar betekent in de meeste gevallen ook een reductie van je woonlasten vanaf de eerste dag dat je er woont. Wellicht wordt je hypotheek wat hoger i.v.m. de aankoopprijs van de woning, maar daar staat tegenover dat je alle kosten om energiezuinig te wonen kunt opnemen in je financiering én dat je energielasten drastisch dalen. Je totale woonlasten nemen af en je bent in de komende jaren veel minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen. Dus iedere maand voordeel én niet te vergeten alle andere voordelen van een nieuwbouwwoning.

 

Je persoonlijke situatie
Natuurlijk is iedere situatie anders. Meer weten over de voordelen in jouw situatie? Neem vrijblijvend contact op met Het Waare Huis. Zij leggen het je graag uit. Of kijk op www.verbeterjehuis.nl. Daar kun je eenvoudig berekenen of een overstap naar een nieuwbouwwoning voor jouw situatie financieel interessant is.

 

www.parktuinen.nu

Bewoners kiezen speelvoorzieningen De Lanen

De leverancier van de speeltoestellen in de woonbuurt De Lanen in De Groote Wielen is bekend! Het bedrijf Proludic gaat vanaf dit jaar op 9 locaties in De Lanen een speelvoorziening aanleggen.  

Op dinsdag 15 en donderdag 17 januari 2019 kregen de (toekomstige) bewoners uit De Lanen de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp. Het idee om te mogen stemmen is enthousiast ontvangen. Er werd volop gediscussieerd en getwijfeld, want elk ontwerp had elementen waar positief op werd gereageerd. Dat de meningen van jong en oud verdeeld waren bleek ook toen de stemmen werden geteld. De uitslagen lagen dicht bij elkaar. De leverancier met de meeste stemmen, Proludic, krijgt nu van de gemeente de opdracht om het ontwerp uit te voeren.

 

Stemmen
De gemeente heeft vorig jaar 3 leveranciers gevraagd een ontwerp te maken voor 9 speelplekken in De Lanen. Zeven speelplekken zijn voor de leeftijdsgroep 0-6 jaar, een voor de leeftijdsgroep 0-10 jaar en een voor de leeftijdsgroep 6-12 jaar. De 3 leveranciers gaven op 15 en 17 januari elk een kwartier een toelichting op hun ontwerp voor de speelvoorzieningen. Daarna konden bewoners nog eens op hun gemak de ontwerpen bekijken en in gesprek gaan met de leveranciers. Waarna zij per adres een stem mochten uitbrengen.

 

Naast de 9 genoemde locaties komt er ook nog een wijkspeelplaats tussen De Lanen en het nieuwe centrum. Hiervoor wordt een apart plan gemaakt, waar bewoners ook bij betrokken worden. Deze speelplaats is voor de leeftijdsgroep van 6-18 jaar.

 

Ontwerp
Wilt u de verschillende speelplekken nog eens rustig bekijken? Het ontwerp van Proludic kunt u hier downloaden. We starten dit voorjaar met de aanleg van de speelvoorzieningen. We leggen de speelvoorzieningen aan zodra de woningen zijn opgeleverd, tegelijk met de definitieve inrichting van de openbare ruimte. Hebt u vragen over de speelvoorzieningen in De Lanen? Stuur dan een e-mail naar openbareruimte@s-hertogenbosch.nl o.v.v. ‘Spelen De Lanen’.

Verkoop nieuwe fase Parktuinen goed van start

Op donderdag 13 december jl. startte de verkoop van 19 nieuwbouwwoningen in het populaire project Parktuinen, dat gebouwd wordt in De Groote Wielen in Rosmalen. Vele belangstellenden lieten zich informeren over de plannen, die weer een grote diversiteit laten zien.

Energiezuinig wonen
Nieuw in dit deel van Parktuinen is dat de woningen nog energiezuiniger worden; het is de eerste gasloze buurt in de Groote Wielen en de woningen worden uitgevoerd met een EPC=0. Naast optimale isolatie van de woningen, plaatst aannemer Hoedemakers bouw en ontwikkeling energiebesparende installaties zoals vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een bijzonder energiezuinig ventilatiesysteem. De zonnepanelen wekken voldoende energie op voor verwarming, warm water, ventilatie en verlichting. In Parktuinen geniet je dan ook van lage energielasten en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden en niet te vergeten comfort.

 

Veel keuze
Drie verschillende architecten tekenden samen aan de woningontwerpen van Parktuinen. Er is daardoor diversiteit in uitstraling tussen de woningen, terwijl de wijk toch één mooi doordacht geheel vormt en een goede aansluiting kent met de eerste fase.  Het resultaat is een mooie woonbuurt met veel ruimte voor groen en veel keuze. Er zijn ruime hoek- en tussenwoningen, riante tweekappers en een vrijstaande woning beschikbaar, allemaal met de voordelen van nieuwbouw: veel lichtinval, enorm energiezuinig en weinig onderhoud. En je kunt in de woningen van Hoedemakers nog veel keuzes maken om de woning zo in te delen dat deze helemaal bij je past.

 

Benieuwd?
Neem dan een kijkje op de website www.parktuinen.nu en download de brochure. Je kunt ook contact opnemen met makelaarskantoor Het Waare Huis voor meer informatie.

 

Interesse in een woning?
Wil jij wonen in Parktuinen? Om als eerste in aanmerking te komen voor een woning, kun je een voorkeursformulier invullen. Deze kan tot donderdag 20 december 12.00 uur worden ingeleverd bij Het Waare Huis aan de Burgemeester Nieuwenhuijzenstraat 2 in Rosmalen. Vanaf 21 december 2018 worden de woningen toegewezen.

 

Op de hoogte blijven? Volg het project dan op Facebook of houd de website in de gaten.

Van den Bosch Vastgoed ontwikkelt fase 2 van De Groote Lanen

Projectontwikkelaar Van den Bosch Vastgoed ontwikkelt een reeks nieuwbouwwoningen in De Groote Lanen. Alle woningen van fase 1 zijn verkocht en de bouw van het project is inmiddels gestart. Van den Bosch Vastgoed gaat nu aan de slag met fase 2 en vertrouwt erop hier een even zo bijzonder project van te mogen maken.

Heijmans start met heiwerk woningen Lunersingel

In een groene en waterrijke omgeving realiseert Heijmans Vastgoed 12 grondgebonden rij- en hoekwoningen aan de Lunersingel in de Lanen Zuid. Inmiddels zijn alle woningen verkocht. In navolging daarop start de projectontwikkelaar op woensdag 21 november met het heiwerk van de woningen.  

De boorpalen worden aangebracht en nog eind dit jaar wordt de fundering gelegd. Om vervolgens begin volgend jaar te starten met de aanleg van de begane grondvloer.

Koperskennismakingsbijeenkomst voor toekomstige bewoners De Lanen

Op donderdag 8 november organiseerde Van Wanrooij een zogenaamde koperskennismakingsbijeenkomst voor toekomstige bewoners van het deelplan van Van Wanrooij in De Lanen. Toekomstige bewoners waren aanwezig en maakten kennis met hun toekomstige buren.

Ook kregen zij de gelegenheid voor de allereerste keer hun nieuwe begane grondvloer te betreden. Vervolgens verplaatsten de aanwezigen zich naar Villa Fleurie waar projectontwikkelaar Cees Robbemondt namens Van Wanrooij projectontwikkeling een korte toelichting gaf op het project en de verdere planning van de bouw. Met een toast op de voorspoedige bouw werd de bijeenkomst officieel afgesloten.