Heijmans start met heiwerk woningen Lunersingel

In een groene en waterrijke omgeving realiseert Heijmans Vastgoed 12 grondgebonden rij- en hoekwoningen aan de Lunersingel in de Lanen Zuid. Inmiddels zijn alle woningen verkocht. In navolging daarop start de projectontwikkelaar op woensdag 21 november met het heiwerk van de woningen.  

De boorpalen worden aangebracht en nog eind dit jaar wordt de fundering gelegd. Om vervolgens begin volgend jaar te starten met de aanleg van de begane grondvloer.

Koperskennismakingsbijeenkomst voor toekomstige bewoners De Lanen

Op donderdag 8 november organiseerde Van Wanrooij een zogenaamde koperskennismakingsbijeenkomst voor toekomstige bewoners van het deelplan van Van Wanrooij in De Lanen. Toekomstige bewoners waren aanwezig en maakte kennis met hun toekomstige buren.

Ook kregen zij de gelegenheid voor de allereerste keer hun nieuwe begane grondvloer te betreden. Vervolgens verplaatsten de aanwezigen zich naar Villa Fleurie waar projectontwikkelaar Cees Robbemondt namens Van Wanrooij projectontwikkeling een korte toelichting gaf op het project en de verdere planning van de bouw. Met een toast op de voorspoedige bouw werd de bijeenkomst officieel afgesloten.

Laatste woningen van Parklanen fase 1 opgeleverd

Nieuwbouwwijk De Groote Wielen is volop in ontwikkeling. Zo ook woonbuurt Parklanen. Onder andere KlokGroep bouwt hier een diversiteit aan nieuwbouwwoningen, gelegen aan groene lanen en parken. Met de oplevering van de laatste 3 van de 46 woningen is fase 1 helemaal klaar.

Volgens plan
Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Tijdens de bouw kreeg KlokGroep te maken met een schaarste in materialen en mensen. Desondanks is het project volgens planning opgeleverd. Vervolgens is vrij snel gestart met het aanleggen van infrastructuur als bestrating en straatverlichting, waar het bouwbedrijf een coördinerende rol in had. Ook zijn de woningen inmiddels allemaal aangesloten op de kabel en is glasvezel aangelegd. Binnenkort kunnen de toekomstige bewoners van Parklanen fase 1 gaan genieten van hun mooie nieuwbouwwoning.

Bouw Zuiderlei van start

Donderdagmiddag 11 oktober gaf Hertogbouw, een samenwerking tussen gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, Heijmans Vastgoed, Dura Vermeer Bouw en Hendriks Projectontwikkeling, het startsein voor de bouw van 55 koopwoningen en 39 huurwoningen in fase 1 en 2 van Zuiderlei. De officiële handeling werd verricht door wethouder Roy Geers samen met Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest.

Zuiderlei is onderdeel van de nieuwste wijk De Lanen in de Groote Wielen, gelegen in het oostelijke deel van ’s-Hertogenbosch. In het plan liggen de woningen op een speelse manier verspreid. Er wordt gewerkt met verschillende architectuurstijlen, met veel aandacht voor groen. De ontwerpen zijn afkomstig van verschillende architecten: Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle, Architecten aan de Maas te Maastricht en agNOVA architecten in Amersfoort.

 


Foto: Wethouder Roy Geers proost met directeur AM en belegger Delta Loyd op start bouw Zuiderlei

 

In totaal omvat Zuiderlei circa 120 woningen die verdeeld over drie fases worden gerealiseerd.
Fase 1 – Thuis aan de Singel
Aan de Lunersingel komen in totaal 57 royale gezinshuizen, waarvan 27 koopwoningen en 30 huurwoningen. De woningen zijn onderdeel van de eerste fase, Thuis aan de Singel, en bestaan uit rijtjes van vijf tot maximaal zeven rijwoningen. De voorzijde geeft fraai zicht op de singel en is er parkeerkeergelegenheid. Inmiddels zijn alle woningen verkocht.

 

Fase 2 – Thuis aan de Laantjes
De tweede fase, Thuis aan de Laantjes, bestaat uit 28 koopwoningen. Hieronder zijn twintig twee-onder-één-kapwoningen en acht rij- en hoekwoningen. Daarnaast worden in deze fase negen rij- en hoekwoningen gerealiseerd voor de verhuur. Ook deze woningen zijn allemaal verkocht.

 


Foto: Nieuwe bewoners bij hun eigen kavel

 

Fase 3 – Thuis aan de Waterkant
Thuis aan de Waterkant is de derde fase en deze bestaat uit 25 royale twee-onder-één-kapwoningen en drie vrijstaande woningen. De verkoop is in handen van Boumij makelaars en Het Waare Huis en vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2019. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via www.zuiderlei.nl

 

Campus aan de Lanen is geopend!

Wethouder Ufuk Kâhya opende 10 oktober de tijdelijke huisvesting van Campus aan de Lanen. “Spannend, hier hebben we met het hele team naartoe gewerkt”, noemt directeur Frouke Boel de officiële opening. De gemeente ’s-Hertogenbosch stelde voor deze unieke, creatieve en innovatieve aanpak bijna €160.000 beschikbaar. De school is ook een voorbeeld van duurzaamheid en heeft veel groen in de omgeving.

Schoolcampus
Campus aan de Lanen bestaat uit een basisschool van Signum Onderwijs en een kinderdagverblijf van Ons Kindbureau. Eind augustus startten er 15 kinderen in het tijdelijke complex aan de Lunersingel in Rosmalen. Uiteindelijk moet de school plek bieden aan 500 leerlingen. Beiden werken samen aan een doorgaande lijn voor leerlingen van 0 tot en met 14 jaar met het Rodenborch College. Frouke: “Dat is het unieke aan onze visie. We geven les tot kinderen in de eerste of tweede klas van de middelbare school zitten, zodat de stap naar het vervolgonderwijs minder groot is.”

 

Er is in Nederland nog geen model voor onderwijs van 0 tot 14 jaar. Campus aan de Lanen begeeft zich hiermee op een nieuw en zelf te ontwikkelen terrein. Wethouder Ufuk Kâhya van duurzame mobiliteit, talentontwikkeling en welzijn: “Ik ben trots op Campus aan de Lanen. Ik vind het belangrijk dat scholen op zoek gaan naar vernieuwing. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jongeren ontdekken wat hun talenten zijn en hen helpen deze zo goed mogelijk te ontwikkelen.”

 

Boom planten
De openingshandeling deden de leerlingen zelf, door het doorknippen van een lint dat voor de ingang van de school gespannen is. Ook werd een lied over Campus aan de Lanen, geschreven door een van de leraressen, gezongen. De opening werd afgesloten door de samen met wethouder Ufuk Kâhya een boom op het terrein te planten. “Die verhuist over een paar jaar mee naar de permanente locatie, in de wijk, als de nieuwbouw af is”, zegt Frouke.

 

Daarnaast besteedt de school in haar onderwijs veel aandacht aan Global Goals met duurzaamheid als hoofdthema. Samen met de kinderen doen ze er van alles aan om te gaan voor een beter milieu. Bijvoorbeeld door hergebruik van materialen, het scheiden van afval en door het opruimen van de omgeving. Ook staat beweging hoog in het vaandel. “We stimuleren buiten leren en een prikkelende leeromgeving. Zo kan het zijn dat een leerling de rekentafels leert door een parcours door het klaslokaal te lopen”, legt Frouke uit.

 
Maar Campus aan de Lanen is in meerdere opzichten een mooi voorbeeld van duurzaamheid. De tijdelijke huisvesting zal opnieuw te gebruiken zijn. Het is een gasvrij schoolgebouw, met veel groen in de omgeving. Daarnaast maakt de school gebruik van de mogelijkheden van het schoolplein en de omliggende omgeving voor onderwijs- en ontdekkingsmogelijkheden. Frouke: “De komende jaren gaan we samen met het schoolbestuur aan de slag met de definitieve huisvesting. Dat wordt natuurlijk ook een duurzaam gebouw.”

 

PLANNEN VOOR HET CENTRUM

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft in samenwerking met projectontwikkelaars en een belegger voor het winkelcentrum opdracht verleend voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan voor het gehele centrum.

In dit plan worden, naast het winkelcentrum en de nieuwbouw voor Campus aan de Lanen, ruim 500 woningen opgenomen. Stedenbouwkundig bureau SVP werkt samen met landschapsbureau OKRA aan het eerste concept. Projectleider Claud Leermakers van de gemeente ’s-Hertogenbosch licht toe: “Hoe past het programma in een stedenbouwkundige setting, welk karakter krijgt het gebied en hoe gaan we om met water? Dat en vele andere onderwerpen komen in het stedenbouwkundig plan aan de orde. We verwachten aan het eind van dit jaar een plan te kunnen presenteren waar iedereen zijn licht over kan laten schijnen.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

 

OPENING TIJDELIJKE LOCATIE CAMPUS AAN DE LANEN

Het zal je niet ontgaan zijn: de komst van Campus aan De Lanen in de Groote Wielen. Eind augustus is het tijdelijke gebouw in gebruik genomen. Het definitieve gebouw van dit leer- & ontwikkelcentrum voor kinderen zal in de toekomstige buurt Centrum komen.

Tijdelijke locatie
Campus aan de Lanen is na de zomer van 2018 gestart in een tijdelijk onderkomen, aan de Lunersingel 181 in Rosmalen. De tijdelijke huisvesting is een gebouw met veel ruimte, openheid, goede lichtpunten en een goede akoestiek. Frouke Boel, directeur Campus aan De Lanen: “De campus biedt opvang en onderwijs onder één dak voor kinderen van 0 tot en met 14 jaar. Een uniek concept waarin kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs samenwerken.”

 

EVKR5984

 

Campus aan De Lanen biedt nu plaats aan 15 kinderen en Kindcentrum de Hoven heeft ruim 70 leerlingen in het tijdelijke schoolgebouw. De permanente campus moet uiteindelijk plek bieden aan zo’n 500 leerlingen. “De nieuwe school is nodig omdat er in totaal 1200 nieuwe woningen komen in het nieuwste deel van De Groote Wielen. De allereerste bewoners kunnen vermoedelijk binnenkort hun woningen in”, laat Cees van de Kreeke, projectmanager van de gemeente ‘s-Hertogenbosch weten.

 

Buiten leren
Een van de speerpunten van Campus aan De Lanen is buiten en bewegend leren. Vanzelfsprekend zal de nu nog grijze buitenruimte groener, avontuurlijker en uitnodigend gemaakt worden om het onderzoekend leren te stimuleren bij de kinderen. Frouke: “We zijn ontzettend blij met de toezegging van de gemeente ’s-Hertogenbosch om ons te helpen met het vergroenen van de buitenruimte. Een landschapsarchitect van de gemeente gaat ons hierbij helpen. Hij heeft een uitdagend ontwerp gemaakt, passend bij onze wensen. Op zaterdag 22 september is er een grote tuinklusdag op het terrein en zal het ontwerp goed zichtbaar worden. Ouders en andere betrokkenen gaan die dag samen aan de slag om de buitenruimte groener en spannender te maken. Denk aan vlinderstruiken en het afkoppelen van regenpijpen, zodat regenwater terug de bodem in kan lopen. “Ik zie het als een noodzaak om zowel de kinderen iets bij te brengen, maar ook om wat groen terug te geven aan de wijk met haar bebouwing en vele ontwikkelingen”, zegt Frouke enthousiast.

 

IMG_8388

 

Officiële opening
Ondanks dat de leerlingen al enkele weken gebruik maken van het noodgebouw, zal de officiële opening plaatsvinden op woensdag 10 oktober. De kinderen gaan hiervoor het programma samenstellen en de uitnodigingen maken. Iedereen die nieuwsgierig is naar het gebouw of de vervolgplannen is welkom om dan een kijkje te komen nemen. Meer informatie volgt op de website van Campus aan De Lanen.

 

OPLEVERING MOSAÏK EN INRICHTING MOSASINGEL

De koop- en huurwoningen in het plan Mosaïk hebben de afgelopen periode bewoners gekregen. Ook is in overleg met een aantal van hen een plan opgesteld voor de inrichting van de openbare ruimte.

De koopwoningen waren al ruim voordat de bouw van start ging verkocht. Alle 8 koopwoningen en 18 huurwoningen zijn voor de zomervakantie opgeleverd. Aan de 16 huurappartementen wordt momenteel de laatste hand gelegd. Deze worden begin oktober opgeleverd. Alle woningen en appartementen zijn inmiddels ook verhuurd via MVGM.

 

mosaic Mosasingel

mosaic app

mosaic GrooteWielenlaan

Daarmee kon ook het plan voor de inrichting van de openbare ruimte worden uitgewerkt. Dat betreft het gebied vanaf het winkelcentrum langs de gehele Mosasingel. Belangrijk onderdeel van dit plan betreft het besluit om tussen de koopwoningen en de waterplas geen doorgaande straat maar een groen ingericht verblijfsgebied te maken.

Werkzaamheden kruising Vlietdijk Groote Wielenlaan

 

Inrichting openbare ruimte Mosasingel  
Om de kruising van de Vlietdijk met de Groote Wielenlaan overzichtelijker en veiliger te maken zal deze aangepast worden. Het bestaande asfalt wordt verwijderd en er zal een verhoogd plateau met nieuw asfalt aangelegd worden. Ook sluit het huidige fietspad, gelegen naast de Vlietdijk, ter hoogte van Albert Heijn, aan op het nieuwe fietspad. Daarnaast zal de Rosmalensedijk tussen de Vlietdijk en de Hafstraat omgevormd worden tot een fietspad. De aansluiting van de Vlietdijk met de Rosmalensedijk komt hiermee, voor automobilisten, te vervallen. Bekijk de planning.

 

MAAK KENNIS MET DE VOORZITTER VAN DE WELSTANDSCOMMISSIE, MARC RENIERS

Marc is enkele jaren geleden gevraagd om te zorgen dat de plannen van ontwikkelaars en architecten binnen De Lanen goed op elkaar en op de stedenbouwkundige uitgangspunten aansluiten. Nu de eerste woningen binnen het project binnenkort worden opgeleverd, is dit een goed moment om met hem terug te blikken op het proces.

Samen ontwikkelen
Marc is voorzitter van de welstandcommissie van ‘s-Hertogenbosch. Aan hem de taak om samen met de gemeentelijke stedenbouwkundige én ontwerper openbare ruimte, de ruimtelijke ambities van De Lanen op een inspirerende wijze uit te dragen naar de ontwikkelaars, architecten en alle betrokken ontwerpende disciplines. “Om in een vroeg stadium van het ontwerpproces bij de plannen inDe Groote Wielen betrokken te worden was nieuw en ook  een uitdaging. Maar heel boeiend om zo nauw bij het totale proces van de totstandkoming van een grote woningbouwontwikkeling betrokken te zijn. Samen ontwikkelen maakt het interessant! Een ontwikkelaar kijkt naar de marktvraag, de architect ontwerpt op basis van deze uitgangspunten en dit moet dan weer aansluiten op de stedenbouwkundige plannen van de gemeente en de welstandcommissie”, laat Reniers weten.

 

Eerste resultaten
Deze tijd met nieuwe inzichten en ideeën zorgt voor een andere dynamiek. Het daagt uit tot hoogwaardige, en waar mogelijk zelfs avontuurlijke, architectuur. Maar het vraagt ook om een ander soort begeleiding vanuit de gemeente. Marc: “Doordat we met meerdere personen aan de plannen werken, ontstaat er een grotere betrokkenheid bij de inhoud en de voortgang. Het is mijn taak om dat proces vlot te laten verlopen. Zo adviseer ik de opdrachtgever en de gemeente over de keuzes van de ontwerpers. Daarnaast zorg ik ervoor dat de verschillende architecten de ontwerpen waar nodig op elkaar afstemmen. Mooi om te zien dat dit ook daadwerkelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, want de eerste straten en woningen tonen dat al aan.”

 

Passend binnen het grote verhaal
“Om tot concrete invulling van het plangebied De Lanen te komen, gaan we met de verschillende opdrachtgevers en ontwerpers om tafel. Aan mij de taak om tijdens overlegmomenten overeenstemming te krijgen tussen de diverse architecten en recht te doen aan alle wensen van de betrokken partijen. In het begin gaat het over grote onderdelen als het bouwvolume, aantal woningen en welk type. Gedurende het proces wordt het steeds gedetailleerder. Nu hebben we het over de uitwerking van daken en gevels bijvoorbeeld; welke dakbedekking of metselwerk wordt gebruikt? Welke stenen en kleuren kiezen we? Stel dat de ene woning gebouwd wordt met bruine stenen en de huizen die hieraan grenzen zwarte stenen hebben… past dat dan wel? We zoeken continu naar verbinding tussen de architectonische ontwerpen. Zo ontstaat als het ware een familie. Want het geheel moet meer zijn dan gewoon een heleboel huizen bij elkaar. Het gaat om de samenhang!”, zegt Marc enthousiast.

 

Plannen worden zichtbaar
Terugkijkend op het proces laat Marc weten dat hij deze aanpak als zeer positief heeft ervaren. ”Ik weet niet of het sneller is gegaan, maar zeker soepeler en gestroomlijnder, waardoor er een geïntegreerd totaalontwerp tot stand is gekomen. Dat heeft de kwaliteit verhoogd.” Nu de puntjes voor dit plandeel op de i worden gezet, kunnen Marc en zijn team aan de slag met het volgende project binnen De Lanen.

 

De Lanen krijgt vorm

Beetje bij beetje krijgt de buurt vorm. De eerste woningen zijn al weer een aantal maanden bewoond. Naast de start van bouw van verschillende projecten in de eerste fase van De Lanen, kijken we ook uit naar de tweede fase.

In één van de nieuwe woningbouwprojecten kan iedereen een plekje vinden. Of je nu starter of senior bent, met kinderen op komst of net uit huis. Er zijn zowel koop- als huurmogelijkheden. Projectleider Kathy van Grinsven van de gemeente ’s-Hertogenbosch is enthousiast: “Het thema voor De Lanen luidt ‘groen wonen aan lanen en parken’. De nieuwbouwwoningen sluiten hier naadloos op aan.”

 

Hoedemakers bouw en ontwikkeling is een van de eerste ontwikkelaars die aan de slag ging in De Lanen. Inmiddels is fase 1 van Parktuinen helemaal verkocht. De eerste bewoners wonen  er en zij zijn erg enthousiast over hun nieuwe wijk. Op dit moment is Hoedemakers achter de schermen druk bezig met de voorbereiding van fase 2. Het eerste deel met 19 koopwoningen wordt naar verwachting al aan het eind van dit jaar gepresenteerd. Goed om te weten: de populaire woningtypes uit fase 1 komen terug en nu nóg energiezuiniger!

 

Half september heeft ook KlokGroep de helft van de 46 woningen uit plan Parklanen opgeleverd. De laatste woningen verwachten zij in oktober op te leveren.

 

Start bouw
Het goede leven in De Lanen, van Van Wanrooij  Bouwbedrijf is gestart met de bouw realisering van de 44 woningen. De fundering ligt er en er wordt nu gestaag verder gebouwd. De verwachting is dat deze woningen voor de zomer van 2019 worden opgeleverd. De start van de huurderswerving van de (middeldure) huurwoningen zal medio Q1 zijn, voor meer info over die woningen volg de website www.borgdonck.nl. De plannen voor de tweede fase, 20 huurwoningen, worden ook steeds concreter. Als alles volgens planning verloopt wordt ook volgende jaar gestart met de bouw van die woningen.

 

Dit geldt ook voor AM’s Zuiderlei: fase 1 Thuis aan de singel en fase 2 Thuis aan de Laantjes zijn inmiddels geheel verkocht. De laatste woning wordt binnenkort getekend. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels gestart.

 

De verkoop De Lanen Zuid met 12 rij- en hoekwoningen van Heijmans is ook nagenoeg afgerond. Op dit moment zijn alle huizen, op een na, verkocht. De ontwikkelaar is nu druk doende met de voorbereidingen om eind van dit jaar te kunnen starten met de bouw van deze woningen.

 

Aannemer Van den Bosch zal half oktober starten met hun werkzaamheden voor De Groote Lanen. Hiermee zitten dan bijna alle bouwers van De Lanen fase 1 in de uitvoeringsfase.

 

Mimosa

 

Opening Mimosa
Op woensdag 5 september is het complex Mimosa officieel geopend door wethouder Roy Geers samen met de vertegenwoordigers van Zayaz en Heijmans. Bij de entree van De Lanen werd samen met de vele nieuwe bewoners het glas geheven op de succesvolle oplevering van dit complex met 21 sociale huurwoningen. Bijzonder want Mimosa zal het enige appartementencomplex in De Lanen zijn. Hiermee is weer een stap gezet in het aanbieden van een breed woningaanbod in De Lanen.