Wethouder Eric Logister; Met de ontwikkeling van De Lanen zetten we weer een stap vooruit

Met de start van De Lanen wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet in de ontwikkeling van De Groote Wielen. Dat vindt ook Eric Logister, wethouder Stedelijke transformatie, Grondbeleid en Wonen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Bovendien onderschrijft hij de wijze van planontwikkeling waarin de diverse marktpartijen nauw samenwerken: “Die gezamenlijke aanpak geeft vertrouwen in een goed eindresultaat, namelijk: een verscheidenheid aan woningen waar de nieuwe bewoners straks met veel plezier wonen.”

Focus op woonplezier
Het heeft even geduurd voor De Groote Wielen ook aan de noordzijde van de plas kon uitbreiden. Maar nu is het zover. “Ook in deze nieuwe loot aan de stam van de wijk hebben we het hoge kwaliteitsniveau en de focus op woonplezier vast kunnen houden. Het wordt een prachtige kindvriendelijke buurt met een informele, bijna dorpse uitstraling”, meent de wethouder.

 

Eenheid in verscheidenheid
In deze fase van De Groote Wielen had de Welstandscommissie de rol van ontwerpbegeleider. Dus niet als plantoetser, zoals gebruikelijk. Eric Logister: “Best spannend. Maar wat mij betreft is het experiment meer dan gelukt. Er is goed samengewerkt wat heeft geresulteerd in een prettige samenhang in de woningontwerpen.”

 

Ontwikkelaar Van Wanrooij; Een eigen gezicht en uitstraling voor de Lanen

De Lanen is een van de buurten in de Groote Wielen. In dit deel van de wijk voeren groene lanen straks de boventoon. Er komt een diversiteit aan woningen in deze ruim opgezette, natuurlijke omgeving. Een van de ontwikkelaars die daar nu al druk mee bezig is, is Cees Robbemondt van Van Wanrooij bouw en ontwikkeling: “De eerste concrete contouren van de buurt tekenen zich nu af.”

Bijzondere locatie
De Lanen neemt een bijzondere plaats in binnen de Groote Wielen. Het is het eerste deelplan aan de noordzijde van de waterplas en op loop afstand van de Maas, een op zichzelf staande wijk waar ruim 800 woningen gerealiseerd zullen worden. De buurt grenst aan de Blauwe Sluisweg en wordt aan de zuidzijde omsloten door de waterplas en het (toekomstige) park aan de oostzijde. Robbemondt: “Dit heeft ons geïnspireerd bij de ontwikkeling van de woningen. In het plan voor de Lanen hebben wij gezocht naar een mix van diverse woningen voor verschillende doelgroepen. Te meer ook daar dat we de Lanen met verschillende ontwikkelende partijen uitwerken. Hiermee sluiten we aan bij de visie van de gemeente ’s-Hertogenbosch: ‘eenheid in verscheidenheid’; hetgeen wat weer naadloos op onze visie ‘bouwen wat de klant wenst’ aansluit.”

 

Groene vingers
“In het parkmilieu (aan de oostzijde van de wijk) zijn we uitgegaan van het principe van wooneilanden, daardoor krijgen een groot aantal woningen uitzicht op het groen. Ook hebben we het park zoveel mogelijk betrokken bij de buurt. Met als resultaat dat het groen nu gedeeltelijk de wijk in zal lopen. Wij noemen het ‘de groene vingers’.

 

Het is ons doel om woningen te ontwikkelen waar vraag naar is; veelal zijn dat huizen met een tuin en vrij uitzicht. Variërend van tweekappers en vrijstaande woningen tot hoek- en rijwoningen. Dus hebben we naast de architectuur ook goed gekeken naar de ruimte en een goede basisindeling. Daarnaast bestaat voor alle woningen de mogelijkheid om ze op allerlei manieren uit te breiden en aan te passen. Zo past het huis straks echt bij de gezinssituatie en specifieke leefstijl van de uiteindelijke bewoners. Momenteel liggen de eerste schetsen op de tekentafel. In deze ontwerpen krijgen alle woningen een eigen gezicht en uitstraling.

 

* Van Wanrooij zal naar verwachting eind 2016 een start maken met de eerste fase, waarbij 40 woningen aan zuidoost kant in verkoop zal gaan.